Information

Att välja sovsäck

Urvalet av olika sovsäckar är stort och att hitta en som passar kan vara en utmaning. En otillräcklig sovsäck kan göra en annars fin vandring eller friluftsutflykt till ett obekvämt äventyr. En lagom varm och bekväm sovsäck gör däremot att du kan njuta fullt ut av friluftslivet.  Det viktigaste när man börjar leta efter en sovsäck är att tänka igenom vad man kommer använda sovsäcken till. Kraven som sovsäcken måste uppfylla skiljer sig såklart om du ska på långa vandringar eller skidturer  i fjällen under de kalla årstiderna jämfört med korta vandringar under de varmare årstiderna.

Om du planerar att sova utomhus under olika årstider och i varierande temperaturer så behöver du sannolikt olika sovsäckar. Man kommer dock långt med en sovsäck som klarar tre säsonger. Kallare nätter kan man dessutom komplettera sovsäcken med en sovsäcksliner som kan öka sovsäckens förmåga att isolera med flera grader.

Sovsäckens uppgift

En sovsäcks främsta uppgift är att fungera som en termos och bibehålla din kroppsvärme och isolera från den kalla luften utanför. Se därför till att gå och lägga dig mätt och varm. Om det är kallt ute så kan det vara bra att få upp kroppsvärmen lite innan man går och lägger sig. Det är bra om sovsäcken får ligga uppackad en stund så att den återfår sin luftighet efter att ha varit komprimerad i packningen.

Marken kyler

För att sovsäcken ska fungera bra måste man använda ett liggunderlag som isolerar mot markkylan. Är det riktigt kallt så behöver man ett eller flera liggunderlag av bra kvalitet.

Olika typer av fyllning – syntet och dun

Sovsäckar med syntetfyllning är oftast ett billigare alternativ till dun. För att en sovsäck med syntetfyllning ska uppnå samma isoleringsförmåga som en sovsäck med dun så krävs det en större mängd syntet vilket gör sovsäcken tyngre och större. Syntet har dock fördelen att det tål fukt bättre än obehandlat dun. Det finns många olika typer av syntetfyllning och de mest avancerade typerna efterliknar dunets förmåga att bibehålla värme mycket bra.

Dun har mycket bra isolerande egenskaper och kan komprimeras för att få en liten packvolym. Dun finns i flera olika kvalitéer. Enklare dunsovsäckar har en fyllning av ankdun och finare säckar är fyllda med gåsdun. Dunets förmåga att bibehålla luft ”loft” i relation till vikt anges i Fill Power. Dunets loft är knutet knutet till sovsäckens isoleringsförmåga. Fill Power anges från cirka 300 upp till 900 där högre värde innebär bättre isoleringsförmåga.

Dun är känsligt för fukt och väta. Om dunet blir blött så tappar det sin förmåga att stänga inne den varma luften. Flera tillverkare behandlar dunet för att göra det mindre fuktkänsligt. Om du använder en dunsovsäck bör du se till att alltid packa den i en vattentät packpåse.

Temperaturangivelser

Många sovsäckar är testade enligt en europeisk standard, EN 13537. Standarden har funnits sedan 2005 och även sovsäckar från tillverkare utanför Europa använder den. Standarden ger bland annat riktvärden för en sovsäcks förmåga att hålla en normal man eller kvinna komfortabelt varm i olika temperaturer. Standarden ger endast en fingervisning om sovsäckens isolerande förmåga men fungerar bra när man jämför olika sovsäckar.

Ett test enligt EN 13537 resulterar i fyra temperaturangivelser:
1. Övre gräns – den hösta temperaturen då en normal man kan sova utan att svettas överdrivet mycket.
2. Komfortgräns – den lägsta temperaturen vid vilken en kvinna kan sova komfortabelt.
3. Lägre gräns – den lägsta temperaturen vid vilken en man kan sova komfortabelt.
4. Extrem gräns – den lägsta temperaturen vid vilken en kvinna kan ”överleva” utan frostskador.

Ta hand om och förvara sovsäcken

Skaka alltid ur och vädra sovsäcken när du har använt den så att sovsäcken torkar. Alla sovsäckar tål att tvättas. För att inte behöva tvätta sovsäcken onödigt ofta så kan man använda en liner eller sovsäckspåse inuti säcken alternativt sova i ett rent underställ. Förutom att skydda sovsäcken från smuts så kan en sovsäcksliner också öka säckens isolerande förmåga med flera grader. Försök att alltid hålla sovsäcken borta från smuts och använd den tillsammans med ett liggunderlag.

För att sovsäcken ska bibehålla sin isolerande förmåga bör den förvaras okomprimerad när du inte använder den. Förvara helst sovsäcken hängande på en galge eller i en stor påse. Finare sovsäckar levereras oftast med en stor förvaringspåse.

Välkommen till oss på Happy Outdoor om du vill veta mer om sovsäckar.

Här hittar du sovsäckar >>

Marmot Helium Sleeping Bag Long

 

Happy Outdoor