Information

Utrustningslista för vandring och läger

Här är ett exempel på utrustning för juniorer på vandring i fjällen eller på låglandsleder under vår, sommar och höst. Listan fungerar bra för vuxna också med tillägg av en större ryggsäck, tält och köksutrustning.

Listan är naturligtvis inget facit men det här systemet har visat sig fungera bra på många vandringar och paddelturer både i fjällen och på låglandsleder. Hur mycket av utrustningen man som förälder eller ledare behöver bära varierar. Ibland får man hjälpa till lite extra. Från cirka 10-års ålder brukar många kunna bära hela sin personliga utrustning om den är någorlunda lätt.

För att få till en lätt packning så är det bra att få ned vikten på de tunga sakerna som sovsäck, liggunderlag och själva ryggsäcken. Har man både en tung sovsäck och kanske ett uppblåsbart liggunderlag av enklare modell så blir packningen snabbt tung.

Här är en packlista som du kan skriva ut och använda som grund >>

Grundutrustning

Ryggsäck 20-45 liter
Ryggsäckens storlek anpassas efter längd och ålder på vandraren. 5-6 åringar brukar kunna bära en ryggsäck på 15-25 liter. Då får man plats med sovsäck, regnkläder och några småsaker. Resten får en vuxen bära. Ju längre och äldre man blir desto större ryggsäck kan man bära. Från cirka 10 år brukar man kunna bära en ryggsäck på cirka 40 liter. Då får man plats med hela eller nästan hela sin personliga utrustning.

Ryggsäcken ska ha bröstrem och midjebälte. Bra om ryggsäcken har regnöverdrag men packa alltid vattentät i säcken. Använd små vattentäta packpåsar, plastpåsar eller en stor innersäck. Innersäckar finns i olika storlekar men en kraftigare sopsäck fungerar också bra att annända som innersäck.

Sovsäck
En sovsäck med syntetfyllning som klarar temperaturer runt noll räcker oftast bra. Gärna en säck som väger runt kilot. Om man fryser lätt kan man använda en extra linersäck för extra värme. Packa sovsäcken i en vattentät packpåse eller två plastpåsar. Packpåsarna som följer med sovsäcken är sällan helt vattentäta.

Liggunderlag
Här kan man välja ett uppblåsbart eller traditionellt liggunderlag i cellplast. Ett uppblåsbart liggunderlag ger högre komfort och isolerar ofta bättre mot markkylan jämfört med liggunderlag i  cellplast. Moderna uppblåsbara liggunderlag är hållbara och lätta men kostar en del. Ett liggunderlag i cellplast fungerar oftast bra. Det är hållbart lätt och kan användas i och omkring lägret utan att ta skada. För att spara vikt och utrymme kan man korta ned ett liggunderlag i cellplast till lagom längd. Då tar liggunderlaget mindre plats också. Det som blir över kan man använda som sittunderlag på dagsturer och utflykter.

Kläder under vandring

Byxor
Vandra i ett par tåliga byxor som torkar snabbt. Träningsbyxor i syntet eller ett par friluftsbyxor fungerar bäst. Undvik jeans och andra byxor i tjock bomull som torkar långsamt.

Tröja
En lång- eller kortärmad underställströja eller träningströja torkar snabbt och är bekväm att gå i. Välj en tröja i ull eller syntet. Ull tar inte till sig dålig lukt lika mycket som syntet men båda materialen fungerar fint.

Strumpor och underkläder
En socka i ull minskar risken för skavsår och håller fötterna torra. Kalsonger och trosor i ull eller syntet kan vara svårt att hitta för barn. Bomull brukar fungerar om man har ett par extra att byta med.

På fötterna
Ett par  stövlar fungerar bra men ger lätt skavsår både på fötterna och smalbenen. Ett par riktiga kängor är såklart bäst men kan vara kostsamt om fötterna fortfarande växer. Ska man på en längre fjälltur kan det i alla fall vara värt att skaffa ett par stadiga kängor. Kom ihåg att gå in dem ordentligt innan du ger dig iväg.

Om inte packningen är så tung så kan man vandra i ett par  gymnastikskor och ha ett par stövlar i reserv. Då kan gymnastikskorna även användas i lägret och vid eventuella vad. Ta med några tre- eller femliters plastpåsar att ta på fötterna utanpå strumporna om skorna blir blöta.

Ett par lätta sandaler eller foppatofflor är skönt att ta på efter en hel dags vandring. Kan vara värt att bära med sig om man ska vara ute lite längre.

Extrakläder och förstärkning

Jacka
En bra regn- och vindjacka med huva som klarar av ett ordentligt regn ska finnas högt upp i ryggsäcken. Jackan bör ha tejpade sömmar och ett tyg som klarar en vattenpelare på minst 5,000 mm, gärna 10,000 mm.

Regnbyxor
Ett par lätta och tåliga regnbyxor. Också lätt åtkomligt i ryggsäcken.

Underställ
En långärmad underställströja och långkalsonger i syntet eller ull. Förutom som förstärkning vid vandring och i läger så används understället med fördel när man sover för att hålla värmen och skydda sovsäcken. Skulle vandringsbyxorna bli blöta så kan man gå i långkalsonger eventuellt med regnbyxor över.

Buff eller liten halsduk
Bra att ta på när det blir kallt och skönt när man sover utomhus.

Mössa och handskar
En mössa och ett par handskar ska finnas i packningen. Mössan hjälper till att hålla värmen när man sover. Ett par enkla arbetshandskar (typ elinstallatörshandskar) är billiga och värmer oftast tillräckligt under en sommarvandring. De brukar även finnas i små storlekar. Ett par tåliga handskar är alltid användbara om man ska samla ved och arbeta i lägret.

Tröja lager 2
En tjockare fleece, ulltröja eller en lätt täckjacka i syntetfoder att ta på vid behov.

1-2 par extra ullstrumpor
1-2 par extra kalsonger/trosor

Ätgrejor

 • Matkåsa och drickkåsa (Som ett extra lätt men mindre hållbart alternativ kan man använda en plastlåda från t.ex  microvågsmat. Vilken plastmugg som helst funkar också.)
 • Bestick – lätta plastbestick eller en spork (ta med en extra, man tappar dem ibland…)
 • Liten svamp att diska med. Diskmedel är oftast inte nödvändigt.
 • Vattenflaska – en plastflaska på cirka en liter. Undvik tunga flaskor.
 • Soppåsar – några påsar att bära hem skräp i så att lägerplatsen lämnas utna spår.

Packa ätgrejorna (förutom vattenflaskan) i en plastpåse och placera den lätt åtkomligt i ryggsäcken.

Hygien och annat

 • Liten handduk, gärna snabbtorkande (om du planerar att bada).
 • Liten tvålbit packad i plastpåse.
 • Tandborste och tandkräm (små tuber brukar finns på apotek och hos tandläkaren).
 • Eventuella mediciner. Kom ihåg att berätta för en eventuell ledare om du tar medicin och var den är packad.
 • En liten tub solskydd.

Övrig utrustning

 • Pannlampa eller ficklampa med nya batterier
 • Liten kniv (Scoutkniv eller fällkniv)
 • Ett paraply – Ger bra skydd i kraftigt regn om det inte blåser. Praktiskt vid korta regnskurar.
 • Kamera
 • Bok
 • Litet ritblock med pennor eller vattenfärger
 • Karta och kompass – Det är kul att kunna följa vandringen på en egen karta.
 • Badkläder och liten handduk.

Tält, mat, kök och sjukvårdsutrustning är gemensam utrustning och kan delas upp bland deltagarna.

Här är en packlista som du kan skriva ut och använda som grund >>

Hur packar man en ryggäck?

Generellt packar man en ryggsäck för vandring med det tyngsta överst för att få en optimal bärkomfort. Det viktigaste är att man själv kommer på ett system så att man lär sig hitta sakerna snabbt. Man lär sig också snart vilka saker som används ofta och ska ligga lätt åtkomligt. Det förenklar om man använder packpåsar i olika färger för sin utrustning. Då håller man ordning och hittar enklare i ryggsäcken. Sovsäck och extrakläder ligger oftast bäst längst ned i ryggsäcken. Undvik att fästa saker utanpå ryggsäcken. Det försämrar bärkomforten.

Hoppas du får en bra tur – kom ihåg att visa hänsyn och färdas utan att lämna spår.

gearuphikevandra med barn vandra med barn vandra med barn

Happy Outdoor