Information

Utrustning för långfärdsskridskoåkning

Att glida fram på skridskor på spegelblank is är en fantastisk upplevelse. När förhållandena är de rätta så finns det oändliga möjligheter till långfärdsskridskoåkning i Sverige och inte minst i Stockholm.

För att färdas säkert på naturis behöver man, förutom kunskaper, en del säkerhetsutrustning om olyckan skulle vara framme. Om du inte har kunspaper om is, navigering och räddning så rekommenderar vi dig att gå en kurs eller följa med på en ledarledd tur. Friluftsfrämjandet och Stockholms Skridskoseglarklubb är två organisationer som anordnar kurser och ledarledda turer. Färdas aldrig ensam på naturis.

Här är en lista på vad du behöver (listan är inget facit utan ett exempel på vad som brukar fungera bra).

Skridskor och pjäxor
Här finns många varianter att välja mellan. Det vanligaste idag är skridskor för löshälsåkning. De här skidskorna har ofta samma typ av bindning (NNN BC) som används på kraftigare turskidor. Pjäxan ska gärna vara av en stadigare modell och vattentäta. Hos Happy Outdoor hittar du bland annat skridskon Zandstra Track och pjäxor från Crispi och Alpina. Det finns även bra skridskor med spännen som fungerar tillsammans med ett par stadiga vandringskängor.

Vädertåliga och bekväma kläder
Klä dig enligt lager på lager principen så att du snabbt och enkelt kan justera din klädsel under turens gång.

Ryggsäck 30-40 liter
Ryggsäcken används som flytkraft vid en eventuell plurrning. För att förhindra ryggsäcken från att glida upp över huvudet måste den ha en grenrem. Det finns ryggsäckar anpassade för långfärdsskridskoåkning med grenrem. Man kan också tillverka eller köpa en grenrem separat.

Ombyte och förstärkningskläder
Ett komplett ombyte om man skulle plurra. För raster och som extra lager bör man också ha med en tjockare jacka eller tröja. Ett par plastpåsar (femliters fryspåsar) att sätta utanpå strumporna när pjäxorna är blöta. Glöm inte handduk.

Packa vattentätt
Ombyte och kläder måste packas vattentätt. Använd plastpåsar eller helst flera vattentäta packpåsar. Förutom att hålla din kläder torra så gör den vattentäta packningen att din ryggsäck fungerar som flytkraft. Vissa ryggsäckar anpassade för långfärdsskridskoåkning är vattentäta och har en vattentät förslutning. Vi rekommenderar ändå att innehållet packas helt vattentätt inuti ryggsäcken.

Isdubbar
Ge dig aldrig ut på naturis utan ett par isdubbar. Isdubbarna ska hänga högt upp runt halsen så att du enkelt kan få tag i dem.

Visselpipa
Finns oftast på isdubbarna

Ispik
En ispik behövs för att bedömma isens bärighet. Man kan antingen använda en enkel ispik eller en dubbelispik. Dubbelispiken har en extra stav så att man kan använda piken och staven när man behöver lite extra hjälp. Vilken längd man ska ha på dubbelispiken är en smaksak men cirka 30 cm kortare än din egen längd brukar passa de flesta.

Kastlina/Räddningslina
Alla i gruppen bör ha en kastlina. Kastlinan används för att hjälpa någon som har plurrat att enklare komma upp på isen. Kastlinan ska vara lätt åtkomlig på din ryggsäck så att du snabbt kan kasta den till den som plurrat eller så att du kan kasta din egna lina om du själv har plurrat. Kom ihåg att sätta fast linans ände i din ryggsäck. Midjebältet brukar vara en bra fästpunkt.

Karta, kompass och telefon
Om man inte känner till området väl så bör minst en person i gruppen ha karta och kompass. En vattentätt packad telefon är också ovärderlig om man behöver påkalla hjälp.

Första hjälpen
Behöver inte vara någon omfattande utrustning. Några plåster och strippar för att tejpa ihop skärsår räcker till det mesta som man kan hantera utan sjukvårdsutbildning. Några värktabletter kan man också packa ned. Gå gärna en kurs i första hjälpen.

Verktyg och reservdelar
Om du har utrustning som kan behöva justeras med verktyg så bör du packa ned det. En skidrem eller en bit snöre och lite silvertejp brukar kunna fixa det mesta. Åker du på en arrangerad tur så har ledaren oftast material för att göra enklare reparationer.

Utrustningen som listats här ovan anser vi är det absolut nödvändigaste. För att göra utflykten ännu bekvämare och säkrare kan man komplettera med de här sakerna:

Knäskydd
Ibland kör man omkull och då är ett par lätta knäskydd praktiska.

Slipsten/Bryne
Om skridskorna har tappat skärpan kan man enkelt få till lite bättre fäste med ett fickbryne.

Termos
En bra termos vill man ha med så att man kan njuta av varma drycker under pausen. Skulle du plurra kan det vara extra gott med något varmt…

Pannlampa
Kanske blev turen lite längre än planerat. En pannlampa tar liten plats i packningen och är alltid bra att ha med.

Om du vill veta mer om utrustning för långfärdsskridskoåkning så är du välkommen till vår butik på Kyrkvägen 44, Lidingö. Vi anordnar även långfärdsskridskokvällar då vi tittar på utrustning och ger tips. Kolla under tips och event för aktuella datum.

Crispi Nordland BC GTXIsvidda Isdubb
Zandstra track

Happy Outdoor