Information

Håll dina skenor skarpa!

Hos Happy Outdoor tar vi skridskoslipning på allvar och slipar på de bästa maskinerna från Prosharp och SSM. Vi slipar skridskor för hockey, bandy och konståkning. Vi utför även profilslipning av hockeyskenor.

Priser skridskoslipning
Skålslipning hockey: 60 kr
Skålslipning konståkning: 80 kr
Fabriksnya skridskor som inte slipats tidigare: 100 kr

Profilslipning, radieslipning
Profilslipning inklusive skålslipning: 250 kr. Läs mer
Channel Z (kanalslipning) 100 kr.
Radie+Channel Z+skål 280 kr.

Vi slipar om möjligt dina skridskor medan du väntar. Under högsäsong kan vi ibland inte slipa direkt.

Våra öppettider >>

Medlemmar i Lidingö Vikings HC och Brinkens Hockeyklubb har 50 kr rabatt på profilslipning.

prosharplad

Om skridskoslipning – skålslipning

Att ha välslipade skridskor gör åkningen roligare och för den som tränar hockey eller konståkning är det en absolut nödvändighet. Beroende på isens kvalitet och hur du fövarar dina skridskor bör du slipa skärpan vart 5-6 träningspass. Åker du enbart för nöjes skull kan du slipa skridskorna något mer sällan.

Slipar man skridskorna för sällan blir det för stor skillnad i skärpan vilket hindrar din utveckling.

Skärpan på en skridskoskena bestäms av vilket skåldjup man slipar. Ju djupare skål desto skarpare skena och bättre grepp får man. Nackdelen med en djup skål är att glidet försämras och att skridskorna behöver slipas oftare. Hockeymålvakter har oftast en mycket djup skål för maximalt fäste. Bandyskridskor har en mycket liten skål för att uppnå maximalt glid. Skåldjup mäts i radie. Stor radie ger en grund skål och en liten radie ger en djup skål.

Hur djup skål man ska välja påverkas av åkarens vikt och nivå. En lätt åkare behöver djupare skål (ofta 16-17 mm) jämfört med en tyngre åkare som kan klara sig med ett skåldjup på cirka 22 mm. Isens hårdhet påverkar också vilken skål du ska välja. Kalla inomhushallar kräver en djupare skål jämfört med en utomhusrink en varm vårdag. Plastis är hård och kräver oftast en djupare skål och mer frekvent slipning.

Hur ofta du behöver slipa beror på hur mycket du åker och vilken typ av is du åker på. I allmänhet bör slipning ske efter 6-7 timmars skridskoåkning. Om du spelar hockey slipar du såklart skridskorna inför varje match. Is på utomhusrinkar och plogade banor är ofta lite smutsig och sliter mer på skenoran vilket innebär att slipning bör ske oftare. Var försiktig när du går av isen och använd alltid skydd till skridskorna så håller slipningen längre.

Om profilslipning

Profilslipning går ut på att bestämma hur mycket av skridskoskenan som skall vara i kontakt med isen vid olika vinklar.

En ishockeyskena är indelad i tre delar, en främre del (20%), en mellandel (60%) och en bakre del (20%). Man ändrar normalt inte de främre eller bakre delarna eftersom de är speciellt formade av skridskotillverkaren. Den mellersta delen kan däremot justeras för att passa åkaren.

Alla skridskor har en profil inslipad från fabrik. Den här profilen passar inte alla. Nybörjare till exempel kan behöva en profil som gör det lättare att hålla balansen jämfört med en van åkare som kan klara sig med en mindre profil. En profilslipning gör man 1-2 gånger säsong . När man hittat sin ideala åkprofil så kan den slipas under en hel säsong utan att profilen påverkas.

När man åker skridskor är det viktigt att skenorna är skarpa – både för nybörjare och avancerade. Detta innebär att skridskoskenorna bör slipas då och då för att få skarpa kanter och för att avlägsna eventuell rost.

Hos Happy Outdoor tar vi skridskoslipning på allvar. Därför slipar vi dina skridskor på de senaste och bästa maskinerna från Prosharp och SSM. När vi har slipat skridskorna bryner vi skenorna noga för bästa resultat.

Happy Outdoor