Information

Friluftskök och stormkök

Att laga sin mat utomhus på ett stormkök eller ett friluftskök är ofta en av höjdpunkterna i friluftslivet. För att laga mat enkelt behöver man ett bra och pålitligt stormkök. Att det är enkelt att använda, väger lite och är stadigt är några saker att tänka på när man väljer kök.

Det finns massor av varianter och modeller av friluftskök på marknaden och det är inte alltid helt lätt att välja.

Välja stormkök
Vilket stormkök man bör välja beror bland annat på vilken årstid och under vilka förhållanden man ska ge sig ut. Storleken på gruppen och vilken typ av matlagning man kommer ägna sig åt spelar också roll. Om du planerar att laga mat från grunden och till en större grupp behöver du ett kök med lite större kapacitet, flera kastruller och kanske en stekpanna. Om du endast behöver värma vatten till soppor och torrskaffning klarar du dig bra med ett mindre kök och bara en kastrull.

Olika typer av kök och bränslen

Spritkök – traditionella kök som använder T-röd som bränsle. En fördel med spritkök är att bränslet är billigt och lätt att få tag på. Dessvärre finns flera nackdelar. Det är ofta svårt att reglera lågan för att få den värme man behöver och späder man inte ut bränslet med vatten kan det lätt sota ned kastrullerna.

Trangia 25-3 UL

Gaskök – kök med brännare som använder butangas som bränsle. Det här är av de vanligaste typerna av kök och man kan köpa en brännare separat om man vill uppdatera sitt spritkök med en gasbrännare. Gas är ofta enkelt att få tag på. Det är enkelt att reglera lågan så att man får den värme man vill ha. En nackdel med gaskök är att de ger sämre effekt i låga temperaturer och på hög höjd. Det finns dock speciella gasblandningar som fungerar bättre vintertid. Gaskök kräver praktiskt taget inget underhåll.

MSR WindPro V2 Stove

Flytande bränsle – kök och brännare som använder bensin eller andra flytande bränslen.  Bensin ger bra effekt under både varma och kalla förhållanden. Det är också lätt att få tag på och billigare än gas. Bränsleflaskan använder man dessutom flera gånger.

En nackdel är att bensinbrännare måste förvärmas innan man tänder köket.  Kök som använder flytande bränsle kräver lite mer underhåll och rengöring jämfört med kök som drivs med gas.

Flerbränslekök – kök som kan användas med flera typer av bränsle. Här finns många varianter. De mest avancerade modellerna kan använda, bensin, diesel , fotogen och gas medan vissa modeller endast kan användas med flytande bränsle som bensin, diesel och fotogen. Den här typen av kök är särskilt bra om man inte vet vilken typ av bränsle man kommer få tag på eller om man vill ha ett kök som kan användas under olika förhållanden.

MSR WhisperLite Universal Combo

Matlagningssystem
Förutom typen av bränsle köket använder finns det olika typer matlagningssystem. Vissa kök har en brännare som är integrerad med ett vindskydd och kastrull. De flesta stora tillverkarna av frilufts- och campingkök har sådana modeller. De här typen av system är ofta lätta och mycket effektiva eftersom de vanligen har ett integrerat vindskydd samtidigt som brännaren är placerad mycket nära kastrullens botten. Däremot ger de mindre flexibilitet eftersom de ofta bara passar med en viss typ och storlek av kastruller.

Separat brännare och kastrull
Många typer av brännare, både för gas och flytande bränsle, kan man köpa separat och använda med olika typer och storlekar av kastruller och stekpannor. De här systemen ger oftast större flexibilitet eftersom man kan använda samma brännare till olika stora kastruller beroende på hur många man är eller vilken typ av tur man ska ut på. De här systemen har ofta ett separat vindskydd i aluminium eller folie. En fristående brännare tillsammans med ett enkelt vindskydd och en liten kastrull är ofta det bästa alternativet om man vill ha ett så litet och lätt kök som möjligt.

Hos Happy Outdoor hittar du de flesta typerna av kök och matlagningssystem. Vi har kök från bland annat MSR, Trangia och Optimus – ledande tillverkare av friluftskök och stormkök. Kontakta gärna oss eller besök vår butik på Lidingö om du vill få tips när du ska välja friluftskök.

Här kan du se vårt sortiment av friluftskök >>

Friluftskök och Stormkökmsr

Happy Outdoor