Information

Att välja snowboard och snowboardboots

Att välja rätt utrustning för snowboardåkning är enkelt om man utgår från några enkla principer och våra tips.

Börja med bootsen!

Bootsen är enligt oss, och de flesta snowboardåkare, den absolut viktigaste delen av utrustningen. Utan ett par boots som sitter bra så spelar det nästan ingen roll vilken bräda och bindningar du har. Snowboardutrustning är dyrt men spara inte på bootsen. Om man har en tight budget så är det bättre att lägga allt på ett par bra boots och hyra bräda tills kassan är solid. Bra boots kostar mer än enklare boots och skillnaden är stor. Ett par enklare boots tappar sin form och flex snabbt och har ofta ett foder som slits snabbt. De blir helt enkelt snabbt svåra att åka med. Även om fötterna fortfarande växer så är vårt tips att ändå välja ett par bättre (dyrare) boots eftersom de har ett högre andrahandsvärde.

Passformen på bootsen är mycket viktig och det är lätt att av misstag välja för stora boots. Mät fötterna och prova sedan med ett par riktiga snowboardstrumpor. Riktiga snowboardstrumpor (ej att förväxkla med strumpor för alpin skidåkning) ger stöd runtom hela smalbenet, en viktig faktor när man åker snowboard en hel dag.

När du väljer ut boots att prova så ska du sikta på ett par som är cirka 0-0,5 cm längre än foten. När bootsen är snörda och du står upp eller går så SKA tårna ta i fram. Det ska självklart inte göra ont men känslan av att tårna tar i ska vara påtaglig. För stora boots gör att man tappar hälgreppet vilket gör det onödigt svårt och ansträngande att svänga med brädan. Tänk också på att fodret i bootsen kommer ge med sig litegrann. De här tipsen gäller både vuxna, barn och juniorer. Man bör inte köpa ett par boots att växa i. Då riskerar man att ha för stora boots säsong ett och alldeles för små säsong två.

Här hittar du snowboardboots hos Happy Outdoor >>

Välja snowboard

Det viktigaste när man väljer bräda är såklart att bestämma var man ska åka med den. Kommer du hoppa och åka i park, offpist, i preparerade backar eller lite överallt? En ren parkbräda är oftast lite mjukare och kortare till skillnad från en allmountainbräda som är lite hårdare och längre. Hur duktig åkare man är spelar också stor roll. Duktigare åkare föredrar ofta en hårdare och längre bräda som ger bra respons i höga farter. Nybörjare lär sig snabbare och har roligare på en kortare, mjukare och mer förlåtande bräda.

Längd på snowboarden

Generellt brukar en bräda som är 10-20 cm kortare än kroppslängden passa bra både för juniorer och vuxna. Men det hänger inte bara på längden utan även åkarens vikt. Om man är lätt byggd kan man välja en kortare bräda och är man kraftigt byggd passar en lite längre bräda bättre.

För parkåkning och jib passar en kortare bräda bäst. Cirka 20 cm kortare är kroppslängd brukar fungera bäst.

Om du vill åka fort och över hela berget så bör du välja en längre bräda. 10-15 cm kortare än din längd brukar passa bra. Eftersom de flesta brädorna inte tillverkas i längre modeller än 170 cm så väljer man helt enkelt en hårdare bräda om man är lång och vill ha en bräda som funkar för höga farter.

Bredd på snowboarden

Bredden på snowboarden är viktig för att  inte bootsen ska fastna i snön, så kallad toe och heel drag. Om du har boots i storlek 44 eller större så bör du välja en extra bred bräda. Det finns dock boots som har rundade sulor för att minska sulans avtryck. Med den typen av boots kan man oftast välja normalbred bräda även om man har storlek 44/45.

Här ser du vårt sortiment av snowboards >>

Bindningar

Det finns såklart massor av varianter på bindningar med olika system. Se till att välja en bindning av bra kvalité som passar brädan och bootsen och som du kan hantera med vantar på så brukar det bli bra. Bindningen vill man kunna få på snabbt så man inte hamnar efter sina skidåkande kompisar.

Här hittar du bindningar hos Happy Outdoor

Du är alltid välkommen till vår butik om du har frågor om snowboardåkning och utrustning.

 

Happy Outdoor