Information

Att välja längdskidor

Att välja längdskidor i rätt längd till barn är viktigt för att inlärningen ska bli rolig och gå lätt. Är man nybörjare bör man välja kortare skidor. Mer vana åkare kan ha längre skidor.

Skidlängder för barn

Kroppslängd
Skidans längd
Upp till 125 cm
Kroppslängden – 10 till + 10 cm
125 – 150 cm
Kroppslängden + 10 till + 20 cm

Skidlängd för vuxna

Klassisk åkning: Generellt brukar kroppslängden + 15- 20cm passa bra men för att man ska få en skida som passar optimalt utgår man från åkarens vikt och skicklighet. För att få maximalt fäste och bästa glid måste skidans spann passa din teknik och vikt.

Olika typer av bindningar och päxor

Det finns två moderna bindningar för klassisk åkning: (SNS) och (NNN). Båda systemen fungerar bra och vilket man väljer är en smaksak. Varje binding kräver en pjäxa med motsvarande infästning. Bindningar av typerna SNS och NNN finns i flera olika modeller.

Det finns även en kraftigare variant av NNN-bindningen – NNNBC. Den här bindningen kräver en pjäxa med motsvarande infästning och är inte kompatibel med en vanlig NNN-bindning. NNNBC används framförallt till tur- och fjällskidor och till långfärdsskridksor för löshälsåkning.

Den klassiska 3-pins bindningen, NN, finns också på marknaden men används numera mest till turåkning.

Stavar till vuxna

Kroppslängden minus 30 cm är ett generallt mått som fungerar bra som utgångspunkt.

Stavar till barn

Lika viktigt som att längden på skidorna är rätt är det att stavarna passar. I början kan det vara en bra idé att träna på platt mark och i en lätt utförsbacke utan stavar. Då tränar man upp balansen utan att “fuska” med stavarna. Vid träning utan stavar lär man sig också lättare att utnyttja skidan fästpunkt.

Kroppslängd Stavlängd
Upp till 125 cm
Kroppslängden -40 cm
125 – 150 cm
Kroppslängden -35 cm
Över 150 cm
Kroppslängden -30 cm

Happy Outdoor